ΑΠΛΗ και ΕΥΚΟΛΗ Ασφάλεια στο ίντερνετ
Το ίντερνετ είναι ένα επικίνδυνο μέρος, γεμάτο απάτες, κακόβουλο λογισμικό, χάκερ, και κακοτοπιές. Όμως, υπάρχουν ορισμένες πολύ απλές συμβουλές, που όλοι μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτή τη στιγμή για να είμαστε πιο ασφαλείς στο ίντερνετ.
Οι στρατηγικές που αναφέρουμε προφανώς δεν είναι εξαντλητική λίστα. Αν σας αρέσει αυτό το περιεχόμενο, κάντε like και κοινοποίηση, για να παράγουμε και άλλα βίντεο σε αυτή τη σειρά. Και κάντε εγγραφή για να ενημερωθείτε όταν βγουν.
Ας ξεκινήσουμε με τους κωδικούς πρόσβασης. Πολύς κόσμος βάζει τα γενέθλιά του, ή κάποιο από τα 20 πιο δημοφιλή passwords, που εξ ορισμού τα κάνει τα χειρότερα. Ξέρετε, 123456, ή τη λέξη Password. Και πολλοί χρήστες έχουν τον ίδιο κωδικό σε πολλαπλές υπηρεσίες.
Δεν θα πω το ποιηματάκι του να φτιάξεις έναν πολύπλοκο κωδικό με δεκάδες ψηφία, γράμματα, αριθμούς, και σημεία στίξης. Αυτό είναι βαρετό, και δεν λειτουργεί.
Η απλή λύση: μία εφαρμογή διαχείρισης κωδικών. Θα φτιάξουν αυτόματα πολύπλοκους κωδικούς για κάθε λογαριασμό μας, θα τους αποθηκεύσουν κρυπτογραφημένα, και υπάρχουν εξαιρετικά αξιοπρεπείς δωρεάν επιλογές.
Θα χρειαστεί να θυμόμαστε ένα μόνο κωδικό, αυτόν για τον password manager.
Σε ορισμένους password managers το επίπεδο ασφαλείας είναι τόσο ισχυρό, που ακόμα κι αν ένας hacker είχε πλήρη πρόσβαση στη βάση δεδομένων τους, και πάλι δεν θα έβλεπε τα δικά σου password χωρίς τον κωδικό σου.
Δεύτερο βήμα: πιστοποίηση δύο παραγόντων, ή two factor authentication όπως το έλεγε η γιαγιά μου στο χωριό. Ξέρεις, που αφού βάλεις τον κωδικό σου, χρειάζεται να βάλεις και έναν δεύτερο προσωρινό κωδικό, που συχνά τον παράγει κάποια εφαρμογή και αλλάζει κάθε μισό λεπτό.
Όποια υπηρεσία χρησιμοποιείς και παρέχει αυτή τη δυνατότητα, ενεργοποίησέ τη. Αυξάνει κατακόρυφα την ασφάλεια του λογαριασμού σου.
Τρίτο βήμα: μην κάνεις ΠΟΤΕ κλικ σε συνδέσμους μέσα σε email, αν δεν έχεις ζητήσει ρητά κάποιο σύνδεσμο. Ήρθε email από την τράπεζά σου και λέει πως υπάρχει πρόβλημα? Άνοιξε ένα browser, γράψε χειροκίνητα τη διεύθυνση του ebanking σου, και μπες από εκεί στο λογαριασμό.
Αν υπάρχει όντως πρόβλημα στην τράπεζα, θα το δεις εκεί. Αν όμως κάνεις λάθος και πατήσεις στο σύνδεσμο ενός ψεύτικου email, θα σε πάει σε μια σελίδα αντίγραφο της τράπεζάς σου, με σκοπό να κλέψει τον κωδικό σου. Μην τους κάνεις τη χάρη.
Αυτά είναι τρία εξαιρετικά απλά βήματα, αλλά έχουν μεγάλη σημασία για τη διαδικτυακή σας ασφάλεια. Και αν θέλετε να μάθετε και για άλλους κινδύνους και κακοτοπιές, like και κοινοποίηση.
Αν σε ενδιαφέρει ένα laptop ή και desktop, μπες στην ιστοσελίδα laptopsclearance.com.cy/.
Θα βρεις μεγάλη ποικιλία από μοντέλα, με την καλύτερη τιμή σε ολόκληρη την Κύπρο, και κορυφαία εξυπηρέτηση πελατών, που έχει κερδίσει πάνω από 1000 πεντάστερα reviews σε Facebook και Google.
Αξίζει επίσης να τσεκάρεις και τα εκθεσιακά laptop, καθώς θα έχεις υψηλή απόδοση σε καλύτερη τιμή και τρία χρόνια εγγύηση. Το ίδιο ισχύει και για τα εκθεσιακά desktop. Αν σε προβληματίζει η αγορά ενός εκθεσιακού, δες το σχετικό μας άρθρο και βίντεο.
Επίσης στη σελίδα θα βρεις καινούργια laptop, σταθερούς υπολογιστές, all-in-one PC, περιφερειακά, και οθόνες.
Κάνοντας εγγραφή στο newsletter της εταιρείας, μπαίνεις αυτόματα σε ένα μοναδικό διαγωνισμό. Κάθε πρώτη Παρασκευή του μήνα γίνεται κλήρωση, και αν είσαι ο τυχερός θα κερδίσεις ένα HP EliteBook 820 G3.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ελαφρύ και φορητό laptop, αξίας 300ων ευρώ. Διαθέτει οθόνη 12,5 ιντσών, επεξεργαστή Intel Core i5 6300U, 8GB RAM και SSD των 256GB.
Γράψε μας στα σχόλια αν έχεις ήδη αγοράσει κάποιο εκθεσιακό laptop ή desktop, ή αν σκέφτεσαι μια αντίστοιχη αγορά στο μέλλον, και θα τα πούμε στο επόμενο άρθρο και βίντεο!