fbpx
Φόρτιση Μπαταρίας Laptop και Κινητού

Φόρτιση Μπαταρίας Laptop και Κινητού

Κυκλοφορούν πολλές παρανοήσεις όσον αφορά τη φόρτιση των μπαταριών. Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τους μύθους από την αλήθεια. Και να δούμε ποιες ενέργειες πραγματικά καταστρέφουν μια μπαταρία, είτε στο laptop είτε στο κινητό σου.

Αρχικά, αυτό που λένε συχνά οι πωλητές “Την πρώτη φορά, άστο να φορτίσει 8 ώρες χωρίς να το χρησιμοποιείς” απλά δεν ισχύει, με κανένα τρόπο.

Οι περισσότερες συσκευές έρχονται από το εργοστάσιο με την μπαταρία γύρω στο 50%. Αυτό το επίπεδο φόρτισης είναι το ιδανικό για μακροχρόνια αποθήκευση μιας μπαταρίας ιόντων λιθίου που δεν χρησιμοποιείται. Όσο δηλαδή το προϊόν βρίσκεται σε μια αποθήκη και στο ράφι του καταστήματος.

Μπορείς λοιπόν να φορτίσεις τη μπαταρία μέχρι να γεμίσει, που σίγουρα θα πάρει πολύ λιγότερο από 8 ώρες. Ή και να ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς κατευθείαν τη συσκευή με την εργοστασιακή φόρτιση. Η μπαταρία δεν θα πάθει απολύτως τίποτα.

Μία πρακτική που είναι επικίνδυνη για τη μπαταρία είναι το να την αφήσεις να αδειάσει εντελώς πριν την ξαναφορτίσεις. Αυτό ήταν απαραίτητο σε μπαταρίες παλαιού τύπου, όπως οι Νικελίου Καδμίου, που είχαν το λεγόμενο “φαινόμενο μνήμης”.

Στις σύγχρονες μπαταρίες ιόντων λιθίου δεν ισχύει με κανένα τρόπο. Αντίθετα, αν μια μπαταρία ιόντων λιθίου αδειάσει εντελώς, αυτό της προξενεί μεγαλύτερη φθορά. Αν αδειάσει εντελώς και μείνει άδεια για μεγάλο διάστημα, θα καταστραφεί.

Με άλλα λόγια, μην περιμένεις να αδειάσει η μπαταρία για να τη φορτίσεις. Βάλε τη να φορτίσει όποτε θέλεις. Κατά προτίμηση, πριν πέσει κάτω από το 30%. Αν συμβαίνει αραιά και που δεν πειράζει, αλλά μην σου γίνει συνήθειο, και μην την αδειάζεις επίτηδες.

Κάποιοι ανησυχούν για το αν βλάπτει τη μπαταρία να πάει μέχρι το 100%. Αρχικά, δεν υπάρχει περίπτωση μια μπαταρία να υπερφορτιστεί. Μόλις γεμίσει, ειδικά κυκλώματα απλά θα διακόψουν τη φόρτιση. Αν λοιπόν συνηθίζεις να φορτίζεις το κινητό σου όλο το βράδυ, μην σε ανησυχεί.

Γενικά, θα σου πρότεινα να μην αγχώνεσαι ιδιαίτερα για το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας. Όταν πέσει περίπου στα μισά, βάλε τη να φορτίζει, και ακόμα και αν πάει στο 100% θα είσαι ΟΚ.

Αν τώρα τύχει να κοιτάξεις τη συσκευή την ώρα που είναι γύρω στο 80% η μπαταρία, το να βγάλεις τη φόρτιση θα βοηθήσει λίγο τη μπαταρία, αλλά όχι τρομερά. Μην τρελαθείς να κοιτάς κάθε πέντε λεπτά τη φόρτιση.

Αυτό που πραγματικά καταστρέφει μία μπαταρία περισσότερο απ’ όλα είναι η υπερθέρμανση. 

Πρόσεξε να μην αφήσεις το κινητό ή το laptop σου να το χτυπάει ο ήλιος το καλοκαίρι. Μην έχεις το laptop πάνω στα σκεπάσματα του κρεβατιού, να βουλώνουν τις οπές εξαερισμού. Πήγαινε το laptop σε τεχνικό για εσωτερικό καθαρισμό από τη σκόνη τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Ή συχνότερα αν ο χώρος σου έχει πολλή σκόνη.

Και τέλος, ας μην ξεχνάμε πως ό,τι και να κάνεις, καμία μπαταρία δεν πρόκειται να κρατήσει για πάντα. Φρόντισε λοιπόν να χαρείς τη συσκευή σου. Και όταν πια η μπαταρία δεν θα κρατάει αρκετό φορτίο για τη χρήση που θέλεις, μπες στην ιστοσελίδα laptopsclearance.com.cy.

Θα βρεις μεγάλη ποικιλία από laptop & desktop στην καλύτερη τιμή σε ολόκληρη την Κύπρο, και κορυφαία εξυπηρέτηση πελατών, που έχει κερδίσει πάνω από 700 πεντάστερα reviews σε Facebook και Google. 

Αξίζει επίσης να τσεκάρεις και τα εκθεσιακά laptop, καθώς θα έχεις υψηλή απόδοση σε καλύτερη τιμή και τρία χρόνια εγγύηση. Το ίδιο ισχύει και για τα εκθεσιακά desktop. Αν σε προβληματίζει η αγορά ενός εκθεσιακού, δες το σχετικό μας άρθρο.

Τέλος, στη σελίδα θα βρεις σταθερούς υπολογιστέςall-in-one PCπεριφερειακά, και οθόνες.

Γράψε μας στα σχόλια αν γνωρίζεις και άλλους μύθους σχετικά με τις μπαταρίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare