fbpx
Πώς καθαρίζω PC από ιούς και κακόβουλο λογισμικό

Πώς καθαρίζω PC από ιούς και κακόβουλο λογισμικό

Κόλλησε το PC σου κάποιου είδους κακόβουλο λογισμικό? Μην ανησυχείς, συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Σε αυτό το βίντεο θα δούμε ορισμένα απλά βήματα για να καθαρίσεις το PC σου από κάθε είδους κακοτοπιά.


Αν δεν είσαι σίγουρος αν το PC σου έχει χακαριστεί ή γενικά προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό, δες το προηγούμενό μας σχετικό βίντεο. Έχει και κάποια tips που θα διευκολύνουν τον καθαρισμό.


Αν ακολούθησες τα tips εκείνου του οδηγού, έχεις απεγκαταστήσει ό,τι προγράμματα δεν σου είναι απολύτως απαραίτητα, και έχεις διαγράψει προσωρινά αρχεία που δεν χρειάζεσαι στο σύστημα. Αυτό θα επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία του καθαρισμού.


Αρχικά, αν έχεις κολλήσει κακόβουλο λογισμικό τύπου ransomware, το να το καθαρίσεις ΔΕΝ πρόκειται να επαναφέρει τα αρχεία σου, που έχουν κρυπτογραφηθεί. 


Αν δεν έχεις backup των απαραίτητων αρχείων σου σε κάποιο μέρος εκτός του υπολογιστή, θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποια εταιρεία ανάκτησης δεδομένων. Οι περισσότερες σχετικές εταιρείες έχουν και πρόβλεψη για επαναφορά από ransomware.


Απλά έχε στο νου πως το κόστος θα είναι σημαντικό. Μπορεί να φτάσει τις εκατοντάδες ευρώ.


Επίσης, αν ο υπολογιστής που μολύνθηκε από ιό περιέχει αρχεία εξαιρετικά μεγάλης σημασίας, ας πούμε έγγραφα για τη δουλειά μας ή λογιστικά ετών, και πάλι είναι καλύτερα να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό για τον καθαρισμό ιών. 


Ας δούμε τώρα τι κάνουμε σε όλες τις άλλες περιπτώσεις. Το να τρέξεις το ενσωματωμένο antivirus, συνήθως δεν θα φέρει αποτέλεσμα. Ήδη άφησε το κακόβουλο λογισμικό να περάσει, και συχνά η μόλυνση μπλοκάρει μετέπειτα ενημερώσεις που θα την αναγνώριζαν.


Μην επιχειρήσεις επίσης να εγκαταστήσεις κάποιο εναλλακτικό antivirus. Μπορεί η μόλυνση είτε να το εμποδίσει να εγκατασταθεί, είτε να εμποδίσει τις ενημερώσεις του.


Η καλύτερη πρώτη ενέργεια είναι να σκανάρουμε το σύστημα με κάποιο live USB. 


Ένα εργαλείο που έχουμε χρησιμοποιήσει προσωπικά είναι το Trend Micro Rescue Disk. Θα έχω το link για download στην περιγραφή.


https://www.trendmicro.com/en_gb/forHome/products/free-tools/rescue-disk.html?irclickid=1zo3Of0C5xyLTCC0M-0V7wD0UkE0Wf29HwX3Tc0&irgwc=1


Το καλύτερο είναι να κάνουμε την ακόλουθη διαδικασία σε ένα καθαρό υπολογιστή. Είτε στην εργασία μας, είτε σε κάποιον φίλο μας, είτε σε ένα Internet Cafe.


Θα χρειαστούμε ένα άδειο φλασάκι USB και να κατεβάσουμε και να τρέξουμε το δωρεάν πρόγραμμα. Ακολουθώντας τις απλές οδηγίες, σύντομα θα έχουμε ένα φλασάκι με το περιβάλλον της Trend Micro για τον έλεγχο και τον καθαρισμό των ιών.


Το επόμενο βήμα είναι να κάνουμε επανεκκίνηση του μολυσμένου υπολογιστή, και να επιλέξουμε αντί για το δίσκο, να κάνει εκκίνηση από το USB. Συνήθως αυτό γίνεται μπαίνοντας στο BIOS πατώντας το Delete ή το F2 καθώς ξεκινάει ο υπολογιστής.


Κάποιες μητρικές έχουν και ένα πλήκτρο που επιτρέπει να επιλέξουμε κατευθείαν το USB σαν συσκευή έναρξης.


Εφόσον καταφέρουμε επιτυχώς να κάνουμε εκκίνηση από το USB, το εργαλείο της Trend Micro θα κάνει αυτόματα έλεγχο και θα καθαρίσει ό,τι κακόβουλο λογισμικό βρει.


Αν στη δική σου περίπτωση αυτό δεν βοηθήσει, σε επόμενο βίντεο θα δούμε και πιο προηγμένες μεθόδους για καθαρισμό υπολογιστή.

 

Αν σε ενδιαφέρει ένα laptop ή και desktop, μπες στην ιστοσελίδα laptopsclearance.com.cy/

Θα βρεις μεγάλη ποικιλία από μοντέλα, με την καλύτερη τιμή σε ολόκληρη την Κύπρο, και κορυφαία εξυπηρέτηση πελατών, που έχει κερδίσει πάνω από 1000 πεντάστερα reviews σε Facebook και Google. 

Αξίζει επίσης να τσεκάρεις και τα εκθεσιακά laptop, καθώς θα έχεις υψηλή απόδοση σε καλύτερη τιμή και τρία χρόνια εγγύηση. Το ίδιο ισχύει και για τα εκθεσιακά desktop. Αν σε προβληματίζει η αγορά ενός εκθεσιακού, δες το σχετικό μας άρθρο και βίντεο.

Επίσης στη σελίδα θα βρεις καινούργια laptop, σταθερούς υπολογιστές, all-in-one PC, περιφερειακά, και οθόνες.

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter της εταιρείας, μπαίνεις αυτόματα σε ένα μοναδικό διαγωνισμό. Κάθε πρώτη Παρασκευή του μήνα γίνεται κλήρωση, και αν είσαι ο τυχερός θα κερδίσεις ένα HP EliteBook 820 G3.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ελαφρύ και φορητό laptop, αξίας 300ων ευρώ. Διαθέτει οθόνη 12,5 ιντσών, επεξεργαστή Intel Core i5 6300U, 8GB RAM και SSD των 256GB.

Γράψε μας στα σχόλια αν έχεις ήδη αγοράσει κάποιο εκθεσιακό laptop ή desktop, ή αν σκέφτεσαι μια αντίστοιχη αγορά στο μέλλον, και θα τα πούμε στο επόμενο άρθρο και βίντεο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare